Diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm, uyanıkken veya uyku halinde bilinçsiz bir şekilde dişleri gıcırdatarak ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir durumdur. Kronik olarak dişlerin gıcırdatılması baş ağrısına, yüz ağrısına ve kulak ağrılarına yol açmaktadır. Diş gıcırdatmasından meydana gelen problemler diş minesinin kaybına, diş hassasiyetinin artmasına neden olur. Genellikle dişlerini sıkarak uyuyan Kişilerde çene ağrısı çok sık yaşanır. Çene kaslarının güçlenmesi ve kalınlaşması ile ortaya çıkan rahatsızlıklar da bu durumun yan etkisidir.

Diş sıkma rahatsızlığı çene ağrıları, baş ağrıları gibi hoş olmayan problemlerin çıkmasında etkilidir. Yapılan toksin tedavileri çene hattının görünümünü yumuşatmaya yardımcı olur.

Diş Gıcırdatmada Botoks Nasıl Uygulanır?

Botulinum toksinin küçük dozları kaslara enjekte edilerek dişlerin istemsiz bir şekilde gıcırdamasını ve kenetlenmesini durdurur. Bu durum kasları önemli ölçüde rahatlatır ve gıcırdatma nedeniyle meydana gelen dişlerin üzerindeki aşınma ya da Bu durum kasları önemli ölçüde rahatlatır ve gıcırdatma nedeniyle meydana gelen dişlerin üzerindeki aşınmayı da azaltmış olur. Baş ağrısı, migren gibi neden olduğu hasarları da azaltır ve ortadan kaldırır. Çiğneme gibi yüz ifadeleri istemli bir şekilde yapılan hareketler dahil olmak üzere botoks enjeksiyonundan hiçbir şekilde etkilenmez.

Uygulanan toksin enjeksiyonları diş gıcırdatma için kalıcı bir tedavi olmadığı halde gece diş gıcırdatma rahatsızlığı olan hastaların semptomlarını karşı etkili bir şekilde kontrolü sağlar. Kullanılan bu toksin genellikle üç veya dört ay sürer. Bu süre geçtikten sonra botoks tedavisi uzmanlar tarafından tekrar edilir.

Diş Gıcırdatmanın Zararları

Diş gıcırdatma rahatsızlığı olan kişilerde diş ve diş köklerine kadar çene eklemi de yoğun bir kuvvetten etkilenir. Çene eklemi şakak ile boyun ve baş bölgesi de ara almış olur. Diş sıkma ve diş gıcırdatma dişleri dinmeyen bir basınç, dişlerde kırılma, aşınma ve diş etlerinde harabiyeti olmasına neden olur. Genellikle çene eklemi rahatsızlıkları ve kulak ağrıları çok sık görülür. Bu gibi rahatsızlıklarda diş, çene eklemi, baş ve boyun ağrıları olmak üzere sabahları halsizlik ve adaptasyon sorunu da hastalarda çok fazla görülür.