İmplant Üstü Protezler | Hareketli Protez | İmplant Destekli Protez

İmplant destekli protez-İmplant üstü Protez nedir?

İmplant destekli protezler, çene kemiği içerisindeki implantlar üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit ve ya hareketli protez çeşitleridir. Ağzında hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan hastalara rahatlıkla implant destekli protezler uygulanabilmektedir.

Tamamen dişsiz bir ağızda implant üstü sabit bir protez yapılabilmesi için en az kaç implant yapılması gerekir?

Tamamen dişsiz bir ağızda sabit bir protez yapılabilmesi için çenenin büyüklüğüne ve yapılacak işleme göre alt çenede 4 ile 6 arası, üst çenede de 6 ile 8 arası implant yapılması uygun görülmektedir.

Tamamen dişsiz bir ağızda implant destekli hareketli protez yapılabilmesi için en az kaç implant yapılması gerekir?

Alt çenede 2 ile 4 implant, üst çenede ise en az 4 implant, implant destekli hareketli protezlerde başarı için mutlaka gereklidir.

İmplant destekli sabit protezlerin bakımı nasıl yapılır?

İmplant destekli sabit dişler, diş eksikliklerinde doğal dişlere en yakın uygulanan tedavilerdir. Bu sebeple bakımları da doğal dişlerin bakımlarına çok benzemektedir. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere fırçalanmalıdır. Protez ile dişeti birleşiminde kalan alanları arayüz fırçaları , diş ipleri ve diş fırçaları ile düzenli olarak temizlenmelidir. İlk yıl içinde 3 ile 6 ay düzenli olarak diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır.

Tamamen dişsiz ağızlarda implant tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle total dişsizlik vakalarında implant planlanan kemiğin sağlığı, genişliği, uzunluğu, diğer anatomik oluşumlara ( damarlara, sinirlere, sinüslere) olan mesafesinin uygunluğu çok önemlidir. Kemiğin durum değerlendirmesi panoromik röntgen, tomografi , rvg gibi radyolojik tetkikler sonucu yapılır.

Tamamen dişsizlik  durumunda kaç adet implant yapılması gereklidir?

Kemiğin durum değerlendirmesine göre öncelikle implant üstüne yapılacak protezin sabit mi yoksa hareketli bir protez mi yapılacağına karar verilir. Sabit sistemlerde en az implant sayısına sahip yöntem ALL ON FOUR  sistemi olarak adlandırılan sistemdir. Minimum 4 implant üzerine full sabit protez yapılarak uygulanan bu sistemde 4 implant üzerine özel olarak üretilmiş taşıyıcılar üzerine yerleştirilen bir yöntemdir. 6 implant veya 8 implant üzerine direkt sabit porselen diş kaplamalar yapılabilir.

 

İmplantlar yapıldıktan ne kadar  süre sonra geçici dişler takılabilir?

İmplant tedavisi sonrası dikişlerin kaynaşması ve mukozada tamamen epitelizasyonun sağlanmasını beklemek gerekir. En az 1 hafta geçici de olsa protez dişin takılması uygun değildir. 1 hafta sonra dikişler alındıktan sonra immediate protez için ölçü alınabilir.

İmplant üstü protez (çıt çıtlı protez) bakımı nasıl yapılır?

Çıtçıtlı protez dediğimiz implant üstü hareketli protezler, kendilerine özel protez fırçasıyla günde 2 defa fırçalanarak temizlenmelidir. Protezleri diş macunuyla fırçalamak doğru değildir. Sıvı sabun kullanılabilir. İyice durulanmalıdır, kuru bir şekilde muhafaza edilmelidir.

Zamanla protezin lastikleri gevşeyebilir.Yedekleri temin edilebilen parçalardır. Yenisiyle 10 dakika içerisinde basit bir işlemle değiştirildiğinde tutuculuk ilk yapıldığı haline döner.

 İmplant üstü sabit protezlerin bakımı nasıl olmalıdır?

İmplant üstü sabit porselen kaplamalar implantların üzerine sabit olarak yapıştırılır. Kendi dişlerinizi fırçalar gibi, implant üstü porselen kaplamalar da dişetinden dişe süpürme hareketi yapılarak fırçalanmalıdır. Kaplamalar için özel üretilmiş superfloss ve arayüz fırçaları kullanılarak temizlenmelidir.