Ortodonti tedavisine başlama yaşı nedir?

Genellikle ortodonti tedavisine 10-12 yaş aralığında süt dişlerinin düşüp yerine daimi sürekli dişler geldiği zaman başlanmaktadır .Bazı çocuklarda erken dönemde uygulanan ortodontik apareyler  gelecekteki tedaviyi kolaylaştırabilir veya tedavi gereksinimini ortadan kaldırabilir.  6-7 yaş civarındaki her çocuğun bir ortodonti uzmanına kontrol amaçlı muayene ettirilmesi oldukça önemlidir.

Takıp çıkarılmalı damaklık apareyler ne kadar süre  kullanılır?

Genellikle erken çocukluk döneminde kullanılan bu tip apareyler düzenli kullanım ile 6-8 aylık süreçte memnun edici düzelmeler elde edilir.Daha sonra pekiştirme maksatlı sadece gece kullanımına geçilir.

Sabit ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) nedir?

Bütün süt dişleri düşüp,daimi dişler geldikten sonra (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodontik tedavi şeklidir. Diş teli ortodonti tedavisi ortalama 1 -2 yıl sürer. Metal braket, porselen(seramik) şeffaf braket diş telleri çeşitleri mevcuttur. Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi dişin iç yüzeyine yerleştirildiği için dışarıdan tel gözükmez.

Ortodontik tedavi (diş teli )  dişlerim de ağrıya neden olur mu?

Ortodonti tedavisi başlayıp diş teli takıldığında dişlere uygulanan belirli bir kuvvet dolayısıyla ilk hafta hafif bir ağrı hissedilebilir. 1 hafta içerisinde hissedilen değişiklikler normale dönecektir.  İlk haftalar alışma sürecidir.

Ortodonti tedavisi dişlerimin rengini değiştir mi sarartır mı ?

Diş teli tedavisi dişlerin rengini değiştirmez. İyi bir ağız hijyeni, çay kahve ve sigaradan uzak durarark dişlerinizin beyaz rengini koruyabilirsiniz.

Ortodonti diş teli tedavisinde diş çekimi gerekli mi?

Dişlerde çapraşıklık çok fazlaysa, dişlerin üzerinde bulunduğu çene kavisi küçük veya dişlerin boyutları büyükse çekimli ortodonti tedavisine gerek duyulabilir.20 yaş dişleri çapraşıklık yatarma riskinden dolayı çekimi önerebilinir.

Ortodontik tedavi (diş teli) sürecinde kontrole gelme sıklığım ne olacak?

Ortodonti tedavi sürecinde kontrol seans aralığı 4-6 hafta arasında değişir.

Retainer nedir? Diş telleri çıktıktan ortodonti tedavisi bittikten sonra çapraşıklık geri döner mi?

Diş telleri söküm seansında alt çene ve üst çeneye dil tarafına ince bir tel (retainer) uygulanır. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenir.Dışarıdan asla gözükmez. 1 hafta içerisinde kolayca alışılır. Bu telin en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir.

Ortodonti tedavisinde yaş sınırlaması var mıdır?

Dişsel ortodontik problemlerde yaş sınırlaması yoktur. Yani kişi 50 yaşında olsa bile yeterli kemik miktarı ve yeterli sayıda diş var ise ortodonti tel tedavisi görebilir dişler hayat boyu hareket edebilir. Ortodonti tedavisi her yaşta yapılabilir.

Ortodonti tedavisi sürecinde dişlere nasıl bir bakım uygulamak gerekir?

Ortodonti tedavisi gören hastalar ortodontik diş fırçası ile günde 2 kere diş fırçalamaya ek olarak arayüz fırçaları ile braketlerin aralarını mutlaka temizlemelidir. Ağız gargaraları ağız hijyenine yardımcı olarak kullanılabilir.

 

Ortodontik tedavi diş teli tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Ortodonti tedavisi sürecinde beslenme alışkanlığı önemlidir. Braketlerin ve tellerin kopması devamı sürecinin bir miktar uzamasına sebep olur Bu nedenle ortodonti tel tedavisi sürecinde;

*Sert, çekirdekli kabuklu gıdalardan

*Sakız,lokum gibi yapışkan gıdalardan,

*Asitli içeceklerden uzak durulmalı,

*Yiyecekler ısırarak değil küçük parçalara bölünerek tüketilmelidir

Ortodontik tedavi diş teli fiyatları nelerdir?

Ortodontik tedavi fiyatları için uzman diş hekimi muayenesi sonrası planlanan tedavi şekline göre fiyatlar vakadan vakaya değişmektedir. Metal braketli diş teli fiyatları ve şeffaf porselen diş teli fiyatları diğer seçeneklere göre daha uygundur.Kliniğimizde ücretsiz analiz sonrası kişiye göre ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) planlanmaktadır.