Diş eti çekilmesi nedir?

Dişleri saran yumuşak doku olan dişeti bandı eğer mine seviyesinden köke doğru ilerlediği durumlar diş eti çekilmesi olarak tanımlanır.

Diş eti çekilmesi nelere sebep olabilir?

Açıkta kalan kök yüzeyi dışarıdan uyaran gelirse hassasiyet , sızlama yapabilir. Kök yüzeyi çürükleri görülebilir. Tüm diş eti çekilmeleri estetik problemler beraberinde getirir.

Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir?

Belirli bir bölgede olan diş eti çekilmesi, lokal bir travmaya bağlı olabilir. Dudak piercinglerinin mekanik olarak devamlı  temasta olduğu diş eti bölgesi kısa zamanda o bölgede travma yaratarak diş eti çekilmesine sebep olur. Bir neden de yanlış diş fırçalama metodudur. Diş etlerine dik olarak fırçalama yapmak diş etinde çekilmeye sebep olur. Diş sıkma gibi anormal alışkanlıklarda dişlerin üzerine gelen anormal kuvvet yüzünden diş eti çekilmesi olabilir.

Diş eti çekilmesinin tedavisi nasıldır?

Dişetinin seviyesini cerrahi olarak normal seviyesine almak, açıkta kalmış kök yüzeyini diş eti operasyonu ile serbest diş eti  grefti veya yana kaydırılan flep operasyonu ile kapatılması birinci tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Eğer yapışık diş eti seviyesi yumuşak doku konumlandırması için uygun değilse açıkta olan kök yüzeyinin estetik dolgu veya kaplama ile kapatılması da ikinci tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Diş eti çekilmesi yaşla ilgili olabilir mi?

Kuşkusuz yaş ilerledikçe dişleri saran kemik seviyesinde bir azalma söz konusudur. Kemiği takip eden yumuşak doku olan dişetlerinde de bu sebeple çekilme görülebilir. Fakat lokalize diş eti çekilmesi vakaları veya genetik faktörlere bağlı çekilmelerin yaşla hiçbir alakası yoktur. Her yaş grubunda diş eti çekilmesi görülebilir.

Yanlış ve sert fırçalamak diş eti çekilmesine neden olur mu?

Öncelikle fırça kıllarının özelliği önem taşır. Mutlaka her durumda yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Fırça kıllarının sayısı ne kadar fazla olursa temizleneme yeteneği o derece fazla olur. Diş fırçasını diş yüzeyine dik tutup sağa ve sola sertçe bastırarak fırçalamak diş eti çekilmesine ve diş yüzeyinde aşınmaya sebep olur.

Diş eti çekilmesinde cerrahi müdahalede nasıl yapılır?

Diş eti cerrahisi farklı şekillerde yapılabilir. Hastanın kendi diş eti dokusu greft olarak dişeti çekilmesinin olduğu bölgeye uygulanabilir. Greftleme işlemi lokal anestezi altında yapılır, herhangi bir ağrı yaşanmaz. Kaydırmalı flep operasyonu ile de greftleme işlemi de bir alternatiftir. Vakanın durumuna göre hekim en doğru tedavi planını yapacaktır. Diş eti cerrahisinde hasta hiçbir ağrı duymaz. Sonrasında da iyileşme süreleri kıyaslandığında vücutta en hızlı iyileşen doku ağız mukozasıdır.

Diş eti ameliyatı  sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Operasyon sonrası 2 saat yeme, içme yapılmamalıdır. İlk 24 saat oral mukoza yenilenmesi açısından çok önemli olduğu için 1 gün sigara ve benzeri tütün ürünleri tüketmemek oldukça önem taşır. Beslenme önemlidir. Asitli içecekler tüketilmemelidir. Aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Fırçalama ve ağız bakımı çok önemlidir. Ağız gargaralarıyla gargara yapılarak operasyon bölgesinin temizliğine dikkat edilmelidir.

Diş eti ameliyatı sonrası dikiş atılır mı?

Diş eti ameliyatı sonrası genellikle dikiş atılır. 1 hafta sonra dikişler alınır. Kendi kendine eriyen olan dikişlerin alınmasına gerek yoktur. İyileşme olduğunda kendiliğinden düşerek kaybolur. Lazerin kullanıldığı bazı vakalarda dikişe gerek kalmaz.