Bruksizm | Diş Gıcırdatma | Diş Sıkma Tedavisi | Çene Eklem Hastalığı

Diş sıkma diş gıcırdatma hastalığı gece plağı (splint) ve botoks (botox) işlemiyle  kolayca tedavi edilebilir.

Diş gıcırdatma veya diş sıkma nedir?

Diş sıkma veya diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığı geceleri uykuda bilinç dışı oluşan veya gündüzleri hastanın kendisinin bile farkında olduğu tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek (dişeti çekilmesi,dişlerde kırılma,diş kayıpları,çene eklem hastalığı,baş ağrısı) bir hastalıktır. Gün içerisinde biriken stres gece uykudayken bilinç dışı olarak dişlerin birbiri üzerinde kaymasına kişinin diş sıkma veya diş gıcırdatmasına neden olmaktadır. Bazı durumlarda çene ekleminde uzun yıllar ağrı oluşmaz fakat kişi baş ağrısı şakaklarda ağrı çene ekleminde klik sesi duyabilir fakat tedavi edilmedikçe zamanla hastalık  ilerler şiddetlenir.

Diş gıcırdatmanın veya diş sıkmanın nelere sebep olur?

Dişlerde aşınma ve kırılma, diş eti çekilmesi ve buna bağlı olarak sıcak soğukta hassasiyet çene ekleminden klik sesi gelmesi,ağızı açıp kapatmada kısıtlılık zorluk,esnerken çenenin takılması,sabahları çenenin zor açılması çenenin kilitlenmesi,çene ekleminde ağrı,  baş ağrısı ,şakaklarda ağrı diş gıcırdatma diş sıkma (bruksizm) sonuçlarındandır.

Diş gıcırdatma veya diş sıkma tedavisi nedir?

Çene Eklem Protez uzmanı tarafından Dişlerinizin ölçüsü alınarak kişiye özel sert plaklar (splint) hazırlanır. Diş Hekiminiz sizi haftalık ve aylık kontrollere çağırır.

Masseter botoks tedavisi sayesinde diş sıkma diş gıcırdatma (bruksizm) rahatsızlığnızın önüne geçilebilir.

Çene eklemi rahatsızlığı nedir?

Çene ekleminde sert, yumuşak dokularda ve çene eklem diskinde görülen rahatsızlıklardır.Çene ekleminden klik sesi gelebilir,kilitlenme,ağrı ,ağız açıklılığında kısıtlılık olabilir.Çene eklem hastalığı tedavi edilmezse artarak devam eder.En büyük sebeplerinden biri diş sıkma diş gıcırdatma diğer adıyla bruksizmdir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır.

Çene eklem hastalığı diş sıkma diş gıcırdatma tedavisi için rahatsızlığı içn kime başvurmalıyım?

Çene eklemi tedavisi be diş sıkma (diş gıcırdatma) tedavisi için Çene Eklem Protez Uzmanına başvrmanız gerekmektedir. İleri vakalarda Çene Cerrahisi Uzmanıyla konsültasyon yapılır.Doğru teşhis ve tedaviyle bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Tedavinizi ve kontrollerinizi aksatmamalı sabırla devam etmelisiniz.

Çene eklemi rahatsızlığında nelere dikkat etmem gerekir?

Yumuşak gıdalarla beslenmek önemlidir.Yiyecekler büyük ısırıkla halinde değil bölünerek yenmelidir.

Aşırı esneme hareketlerinden uzak durmak gerekir

Yüz ustü yatmamak

Sakız çiğnememek

Stresten uzak durmak gerekir.

Esnerken çene alttan desteklenmelidir

Çene eklem hastalığı diş sıkma diş gıcırdatma tedavisine bir an önce başlamak gereklidir.

Diş gıcırdatma diş sıkma tedavisi için verilen splintini ne kadar süre kullanacağım?

Diş hekimi tarafından hastaya özel olarak üretilen şeffaf ağız içi gece plağıdır. Diş sıkma gıcırdatma bruksizim  tedavisi ortalama 6 aydır. Fakat hastalığın şiddetine göre bu süre değişebilir. Splinti kas gevşemesini sağlar ve çene eklem kapanışını düzenler . Fonksiyon bozukluğunu en aza indirir ve diş sıkma gıcırdatmanın zararlarının önüne geçer ve tedavi eder.

Tedavi süreci 3-6 ay arasında değişmektedir

Diş gıcırdatma diş sıkma tedavisi için verilen splint (gece plağı) için ne sıklıkla kontrole gelmeliyim?

Splint gece plağı takıldıktan son ilk hafta ve daha sonra aylık olarak kontrole gelmelisiniz. Tedaviniz en az 3 ay sürecektir.

Çene eklem hastalıkları neden oluşur?

Çene eklemi hastalıklarına neden olan  birçok faktör vardır. Bunlardan öncelikli olanları;

  • Diş sıkma ve diş gıcırdatma (bruksizm)
  • Tek taraflı çiğnemek
  • Stres
  • Diş eksikliği
  • Çene bölgesine gelen travmalar
  • Nörolojik psikiyatrik sorunlar
  • Sakız çiğneme, tırnak veya kalem yeme gibi alışkanlıklar

Diş sıkma diş gıcırdatma (bruksizm) tedavisi nelerdir?

Dişlerin,çiğneme kaslarının ve çene ekleminin Uzman diş hekimi tarafından detaylı muayenesi ve kapanış sisteminin, çiğneme kaslarının ve çene ekleminin detaylı muayenesi yapılır. Her zaman yüzde yüz iyileşme mümkün olmayabilir.Diş hekiminin amacı hastaya normal ve ağrısız çene eklem fonksiyonlarını geri kazandırmaktır. Bu amaçla splint (gece plağı), botoks ,egzersizler,ağrı kesici ve kas gevşeticiler gibi tedaviler uygulanmaktadır.Muayene sonucu diş sıkma diş gıcırdatma derecesine göre tedavi yöntemi belirlenir.