Diş ağrısı nasıl oluşur?

Dişin normal anatomisinde meydana gelen herhangi bir hasar, canlı bir doku olan dişte ağrı şekilde kendini gösterebilir. Dişte hissedilen ağrıda iç kaynaklı veya dış kaynaklı ağrı olabilir. Dişi çevreleyen kökün etrafını saran kemik dokusunda bir hasar varsa dış kaynaklı diş ağrısı olarak tanımlanır. Periodontal kaynaklı nedenler olarak tanımlanan diş ağrısında normalde dişin mine dentin dokusunda bir hasar yoktur. Dişin kökünü çevreleyen kemik dokusunda bir travma veya kayıp vardır. Bu tür diş ağrısında dişetine yapılacak periodontal tedavi ve kök yüzeyi düzleştirilmesi ile ağrı ortadan kaldırılır. Eğer dişin kendi anatomik dokusunda bir çürük veya pulpal hasar varsa iç kaynaklı diş ağrısına sebep olur. Bu tür durumlarda dişin çürüğünün temizlenerek dolgu yapılması yeterli olacağı gibi pulpaya kadar ilerlemiş çürüklerde dişe kanal tedavisi yapılarak dişin iç sinirlerinin alınması gerekir.

Diş dokusu canlı mıdır?

Dişi oluşturan dentin – mine tabakası kemik dokusu gibi sert dokudan oluşur. Dentinin içerisinde olan pulpa dokusu dişi besleyen damar sinir paketini içerisinde barındırır. Diş dokusu dolayısıyla canlı bir dokudur. Soğuk,sıcak gibi dış uyaranlardan etkilenir. Dişe darbe geldiğinde diş tepki verir. Dişin koruyucu tabakası olan mine tabakası yaşla zamanla aşındığında ve kalınlığını kaybettiğinde dişte sızlama şeklinde ağrı olur.

Diş ağrısının sebepleri nedir?

Diş ağrısının pek çok sebebi bulunmaktadır. Ağrının ortadan kaldırılıp tedavi edilebilmesi için ağrının kaynağının doğru teşhis edilmesi gerekir. Bu durumda röntgen almak ağrının teşhisi için şarttır. Bazen dişteki çürük ağrı yaparkenn, bazen iki dişin arasındaki dişetine sıkışan bir yiyecek parçası şiddetli ağrıya sebep olabilir. Mine yüzeyindeki kırık, çatlak dişte sızlama şeklinde ağrı yapar. Pulpitis dediğimiz dişin pulpasının iltihabı özellikle geceleri ve sıcak içeceklerde zonklayıcı ağrı yapar. Bu gibi durumlarda kanal tedavisi yapmak gerekir. Kanal tedavisinin tamamlanmasından sonra hafif de olsa 1 haftaya kadar ağrının devam etmesi normaldir. Bu iyileşme sürecinin gerektirdiği bir durumdur. Ağrı kesicilerle bu iyileşme sürecinde yardımcı olur. Soğuk içeceklerde olan ağrı genelde derin çürük ağrısının yanında dişeti çekilmesiyle beraber açığa çıkmış kök yüzeyinin ağrısı şekilde kendisini gösterebilir. Hastanın sosyal yaşantısını direkt etkileyen diş ağrısının doğru şekilde tedavi edilmesi için teşhis çok önemlidir.

Diş ağrısı tedavisi nedir?

Diş ağrısına sebep olan problemlerin doğru bir şekilde teşhis edilmesinin ardından eğer çürük kaynaklıysa ilgili dişe dolgu tedavisi yapılması ağrının kontrol altına alınması için yeterli olacaktır. Gece ağrısı ve özellikle sıcak hassasiyeti varsa kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Eğer  herhangi bir şekilde dolgu yapılamayacak ya da kaplama ile kurtulamayacak dişlerde dişin çekilmesi gerekebilir. Periodontal kaynaklı diş ağrılarında dişeti tedavileri gerekir.

Diş ağrısı başka rahatsızlıklarla karıştırılabilir mi?

Dişler bulundukları anatomik konum sebebiyle başka yere yansıma yapabilir. Bu ağrıları “yansıyan ağrı” olarak tanımlarız. Üst çenenin ağrısı, kapanışta komşuluk yaptığı alt dişlere vurabilir. Hasta alt dişinde ağrı hissederek kliniğe geldiğinde yapılan muayene sonucu problem üst dişinde çıkabilir. Hatta sinüzit rahatsızlıklarında hasta dişlerinde ağrı hissedebilir. Kısmi yüz felcinde diş köklerinde  yaygın bir ağrı olabilir, hasta dişlerinde bir problemden şüphelenebilir, fakat bu durumların tedavisi dental değil nörolojik olabilir. Bu gibi durumlarda diğer tıp branşlarıyla konsülte bir şekilde tedavi planı gerekir.