İmplant eksik dişin tedavisinde uygulanan ve çene kemiğinin iç kısmına yerleştirilen titanyumdan yapılan vidaların kullanılmasıdır. Vidaların üzerine diş protezi de yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre en büyük avantajı dişlere zarar vermemesidir. Yani implant takılacağız zaman diğer dişlerin çekilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş olarak göründüğü için rahat bir şekilde yemek yiyebilir ve konuşabilirsin.

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri çene ve yüz gelişimini tamamlayan her bireye rahatlıkla uygulanabilir. Doktor tedaviden önce çene yapısının uygun olup olmadığına dair röntgen çeker. Genellikle şeker hastalarında tedaviye başlamadan önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı gibi ilaç kullanan kişilerde tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar da uygun tedavi belirlendikten sonra implant tedavisine başlanır.

İmplant Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yapılan diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması ile titanyum gibi bileşenlerden hazırlanan yapay diş köküdür. 30 yıldan fazla bir zamandır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak tedavi uygulandıktan sonra hasta açısından bu sürecin iyi geçmesi için dikkat etmesi gereken bazı özel durumlar söz konusudur.

İmplant tedavisi yapıldıktan sonra en az 2 saat boyunca herhangi bir şey yememeniz gerekir. 24 saat boyunca sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Sadece yumuşak püre gibi olan yemekleri tüketmeye özen gösterin. Özellikle ilk hafta sıcak gıdalardan uzak durmakta fayda var. İmplant tedavisi sonrasında kanamayı durdurmak için yumuşak ve steril olan bir tampon ile baskı uygulaması gerekir.

Ameliyat sonrasında genellikle ilk gün kanama olması çok normal. Sabah uyandığınız zaman bile yastığınızda kan izleri görebilirsiniz. İlk 24 saat yaranın iyileşmesi için tükürmemeye ve ağzınızı çalkalamamaya dikkat etmelisiniz.

Operasyon yapıldıktan sonra dişlerinizi fırçalamayınız. Herhangi bir gargara kullanmamanız gerekir. Ancak 36 saat geçtikten sonra ağzınızı iki hafta boyunca günde iki kez ağız gargarası ile veya tuzlu su ile gargara yapmanız gerekir.

İlk 24 saat boyunca sigara ve alkol almayız. Bu yaptırdığınız operasyon bölgesi tamamen iyileşene kadar sigara içilmemesi gerekir.