Porselen diş kaplama, porselenden elde edilen ve orijinal dişlerin yüzeyini kaplamak için tasarlanan diş kaplama yöntemidir. Her hasta için kişisel olarak tasarlanan porselen dişler doğal bir görünüm elde eder. Yüksek kaliteli materyallerden elde edilir. Dişlerin doğal görünümüne yakın malzeme olan porselen kusursuz bir gülüş tasarımı olacağı zaman porselen bu alanda en çok tercih edilen materyal olmuş oluyor.

Diş kaplama çeşitleri ve diş kron kaplamalar dişten yapılan porselenden yapılarak kişiye özel de uygulanabiliyor. Yapılan kaplamalar genellikle 15 yıla kadar kalıcılığa sahip olabiliyor. Bu süre geçtikten sonra ise kaplamalar değiştirilebilir. Porselen diş çeşitleri dört gruba ayrılır.

Porselen Diş Kaplama Çeşitleri

Porselen laminate, dişten 0,3 mm yüzey alınarak dişin üzerine yapıştırılan yaprak tabakadır. Çok ince bir şekilde istenilen renk de hazırlanır. Metal bulundurmaz. Kırılmalara karşı da oldukça dayanıklıdır. Işığın dişlerin içerisine geçmesini de sağlar. Laminate porselenler günümüzde renk almış, kırılmış, olan hastalar da etkili bir yöntem olarak tercih ediliyor.

Zirkonyum kaplama çeşidi, zirkonyum doğada bulunan beyaz bir metal olarak bilinir. Zirkonyum porseleni hem ön dişler de hem arka dişler de kullanılabilir. Oldukça sağlam ve estetik bir görünüm oluşur.

Metal destekli kaplama, dişin yapımı sürecinde porselenin altına metal konularak yapılması sürecidir. Gereken dayanıklılığı diş dokusuna uygun bir şekilde sağlar. Alt yapıda bulunan metal ışığı geçirmediği için mat bir görünüm ile diş etinde kendini belli eder. Metal destekli olan kaplamalar ön dişler de çok fazla tavsiye edilmez. Bu nedenle daha çok arka dişler de uygulanır.

Full porselen diş kaplama, diş üzerine uygulanan bir kaplama türüdür. Uygulama yapılacak olan dişin etrafı eşit şekilde traşlanır ve kaplama için hazır hale getirilir. Uygulama aşaması oldukça uzundur. Seramik parçaların üzerine cam seramik eklenir ve dayanıklılık oranı da arttırılmış olur. İçerik yapısı tamamen seramikten oluşur. Porselen dişleri, çarpık dişleri olanlar, kırık dişleri olan, diş dolgusu yapılarak tamamlanmayan çürük dişler için ve diş eksikliği olanların yaptırması önerilir.