Bonding dişin rengini ya da şeklini değiştirmek amacıyla uygulanan bir uygulamadır. Dişleri büyütmek, diş boşluklarını doldurmak ya da dişe ek yapmak amacıyla yapılan bu uygulama kompozit dolgu olarak da bilinmektedir.

Bonding uygulaması Nasıl Yapılır?

Tedavi için mikrofil ajanlar kullanılmaktadır. Bu ajanlar diş yüzeyine tutturulmaktadır. Böylece dişte yer alan şekil ya da renk kusurları en iyi şekilde giderilmektedir. Uygulama günümüzde en fazla tercih edilen işlemler arasında yerini almıştır. Son aşama olarak kullanılan bu uygulama koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında bulunur. Diş kaybı bu uygulama ile en az şekilde yaşanmaktadır.

Diş kaybı az yaşandığı için bu dolgu şekli son zamanlarda pek çok dolgu şeklini geride bırakmaktadır. Amalgam dolgu olarak bilinen estetik dolguları da bonding uygulaması geride bırakmaktadır. Dişlerde bulunan çürüklerden kaynaklı işlevsel bozukluklar dolgu sayesinde giderilmektedir. Bunların yanı sıra kırık ya da kısa dişler için gereken tedaviler de bu dolgu sayesinde ortadan kalkacaktır.

Bonding Uygulaması Avantajları

Estetik tedavilerde kullanılan bir dolgu olması bu dolgunun avantajlarında başta gelir. Estetik anlamda görülen dişler bu dolgu ile en iyi şeklini almaktadır. Geçmiş dönemlerde metal alaşımlar ile karışık yapılan dolgular estetik olarak kötü bir görüntü oluşturmaktaydı. Sağlamlık açısından ne kadar iyi olsa da estetiği bozduğu için bu dolgular tercih edilmemektedir. Günümüzde bunu yerine kompozit dolgu almıştır. Sağlamlık bakımından ve özellikle estetik açıdan bu dolgu ağızda en iyi şekli ile bulunmaktadır.

Sağlık açısından insanlar her zaman en iyisini ister. Bu bakımdan civa ile ilgili çıkan zararlı söylentileri ve estetik görüntü bir araya geldiğinden hızla bu dolgu şekli yayılmıştır. Bu dolgu için net bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Dolgu için belli hekimler ve belli kurumlar farklı fiyatlar belirlemiştir. Fakat bu dolgu için belirlenen fiyatlar için yüksek meblağlar düşünmemek gerekmektedir. Yapılan işlemlerin ayrıntıları da fiyat konusunda yol gösterici olacaktır. Sade işlemler ile yapılan uygulamalar düşük miktarlardan oluşacaktır. Derin uygulamalar için ise fiyat aralığı daha da artış gösterecektir.