Diş ve ağız sağlığı vücuttaki diğer organların sağlığı kadar önemlidir. Dişlerin sağlıksız olması durumu solunum sisteminden başlayarak kalp hastalıklarına kadar neden olmaktadır. Dişlerde gelişebilecek enfeksiyon başka bir deyişle apse olayı bir süre sonda vücutta yayılma gösterebilir hatta bu durum hayati tehlikeye kadar gidebilir. Dişlerin düzenli olarak çocuk yaşlardan başlayarak fırçalanması ve en küçük sıkıntıda doktora başvurulması gereklidir. Ağız ve diş sağlığı çocukluktan itibaren çok önemsenmesi gereken bir durumdur.

Çocuk diş hastanesi ve çocuk diş hekimi ise tamamen farklı bir daldır. Diş doktorlarında çocuk diş muayene işlemi yapılmamaktadır. Pedodonti dalında eğitim almış doktor çocuk diş muayenesi yapabilir ve tedavisini üstlenebilir. Diş hekimliği denilen bu dalda eğitim almamış biri çocukların diş tedavilerine bakmazlar. Son yıllarda ülkemizde çocuk diş klinikleri ve hastaneleri açılmaktadır. İhtiyaca göre şekillenen bu girişimler bazı özel hastanelerin çocuk diş bölümleri ile daha da yaygın hale gelmiştir.

Pedodonti Nedir?

Pedodonti, diğer bir adı ile çocuk diş hekimliğidir. Çocukların ve özel bakıma ihtiyacı olanların ağız ve diş sağlığı sorunlarını tedavi eden hekimliğin ana bilim dalıdır. Ağız ve diş sağlığı açısından bir yetişkin çene yapısı ile bir çocuk yapısı farklıdır. Bu nedenle diş hekimliği ve çocuk diş hekimliği ayrı ayrıdır.

Pedodonti eğitimi alan hekimler çocuk hastanelerinde, özel bakım evlerinde ve diş hastanelerinin çocuk bölümlerinde görev yaparlar. Özel bir damak yapısı ile doğan bebeklerin büyüdükçe şekillenen ağız yapısında meydana gelebilecek sorunlarda da bu bilim dalınan yardım alınır. İster bebek ister çocuk olsun ağız sağlığı bakımında düzenli kontrol ettirilmelidir.

Çocuk diş hastanesi aynı zamanda çocukların dişlerinde büyürken yaşanan çarpık olma durumu ya da diş eksikliği gibi durumlara da müdahale ve tedavi eder. Büyüme çağına ulaşmadan dişlerdeki şekil bozukluklarına tedavi edilmesi dişlerin kısa sürede düzelmesini sağlar. Erken yapılan her tedavi iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda pedodonti doktorları özel bakım gerektiren engelli kişilerin ağız ve diş problemlerinin tedavisine de bakarlar. Her ne kadar yeni yeni sayısı artsa da çocuk hastanelerine ulaşmak ve tedavi imkanı fazladır.