Hastaya damar yolu ile ilaçlar ve bayıltıcı gazlar verilmesine ve bunun sonucunda hastanın narkoz halinin sağlanmasına genel anestezi denilmektedir. Bazı durumlarda genel anestezi kullanılarak diş çekimi yapılmaktadır. Genel anestezi ile diş çekim işlemi klinik ortamında gerçekleştirilmelidir .

Genel Anestezi Dış Hekimliğinde Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Fiziksel engeli bulunan çocuklarda bu yol ile diş çekim işlemi gerçekleşmektedir. Zihinsel engeli bulunan çocuklar için de aynı şekilde işlem yapılmaktadır.  Acil ihtiyacı olduğu halde iletişime kapalı halde bulunan yetişkin ya da çocuklarda da bu işlem uygulanır. Küçük yaşta çocuklarda görülen biberon çürüğü ya da erken yaş çocukluk çürüğü gibi sorunların giderilmesinde de işlem kullanılmaktadır.

Tıbbı riskler bulunan durumlarda ve genel anestezi yapıldığında bu risklerin ortadan kalkacağı hallerde de yine genel anestezi ile diş çekim işlemi yapılmaktadır. Tek seans ile gerekli işlemin yapılması gereken durumlarda,  ileri derece korkusu olan yetişkinlerde de genel anestezi işlemi uygulanır.

Genel Anestezi Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?

Ağrı ya da farklı sıkıntılı durumlardan kurtulmak için genel anestezi isteyen hastalar işlem sonrasında ağrı hissedip hissetmeyeceğini merak etmektedir.  Operasyon sonrasında gerekli işlemler yapıldığı halde hiçbir ağrı hissedilmemektedir. Yetişkinler bu işlem sonrası durumu rahat şekilde atlatır.  Fakat küçük yaştaki çocuklar işlem sonrasında rahatsızlık duyabilir. Bunun sebebi de işlem sonrasında uyuşukluk hissine bağlı durumlardır.

Genel Anestezi işleminden önce hastanında bir takım hazırlıklar yapması gerekmektedir.  Öncelikle hastalar bu aşamada mevcut ya da geçirdikleri hastalıkları ve kullandıkları ilaçları hekim ile paylaşmalıdır. Ameliyat öncesi doz ayarlamaları bu şekilde yapılacaktır.  Uzmanlar ile yapılacak olan işlemde genel olarak bir sıkıntıdan söz etmek mümkün değildir.

Yapılacak olan işleme göre değişiklik gösterse de genel anestezi ile yapılacak olan diş çekimi bir günde son bulacaktır. Bazı durumlarda hastanın yatılı olarak kalması da söz konusu olacaktır. Böyle durumlar sonrasında hastanın eski haline dönmesi kısa sürede gerçekleşir.  Ne koşulda olursa olsun genel anestezi ile diş çekim işlemi kesinlikle bir uzman tarafından yapılmalıdır.  İşlem sonrasında hasta uzman tavsiyelerine uymalıdır.